Tomas är nyanställd kalkylator på ÖreBygg: ”Mitt jobb är att hitta en bra kostnad”

2022-02-16
Dela nyheten

Tomas Viktorsson har över 45 års erfarenhet från byggbranschen. I januari blev han en del av ÖreBygg och i rollen som kalkylator hjälper den nyblivna 64-åringen oss att lämna välkalkylerade anbud för såväl utförande- som totalentreprenader.  

 

– 1977 började jag som snickare, berättar Tomas med erfarenhet i blicken. Efter 20 år vidareutbildade jag mig inom byggteknik och 2007 tog jag anställning som kalkylator, vilket jag har jobbat med alla år sen dess egentligen.  

 

– Eller ja, fram till att jag gick i pension för något år sedan, skrattar Tomas. 

 

Pensionär eller inte, Tomas kan man räkna med.  

 

Som timanställd på företaget ser han till att ÖreBygg alltid lämnar konkurrenskraftiga anbud för såväl utförande- som totalentreprenader. När Tomas inte räknar på nya projekt är han gärna på gymmet och tränar, ägnar sig åt friluftsliv, spelar padel eller fixar med huset.  

 

Och Tomas är tillfreds med hur dagarna ser ut. 

 

– Det är alltid roligt att komma till en ny arbetsplats, så är det. Jag tycker ÖreBygg känns som en bra organisation med koll, så det känns bra att få vara här och bidra till utvecklingen.  

 

”Har man hållit på i några år så vet man” 

Under sina år i branschen har Tomas arbetat med kalkyl i rollen som kalkylator, konsult och kalkylchef. Det viktigaste för en kalkylator är att vara noggrann, menar Tomas. 

 

– Annars handlar mycket om att börja i rätt ände och skicka ut förfrågningarna i god tid så att underentreprenörer får tid på sig att svara och lämna priser på arbetet. Har man hållit på i några år så vet man hur man ska lägga upp det. 

 

 Med stora penseldrag beskrivet är kalkylatorns roll att ta fram rätt handlingar, skicka förfrågningar, räkna på material och göra en kalkyl för hela projektet. Är det en utförandeentreprenad är allt färdigritat, medan det för en totalentreprenad gäller att räkna på varje detalj och till exempel komma överens om vilka material som ska användas. 

 

– Jag tar fram kostnaden för ett projekt så att vi kan lämna ett anbud helt enkelt. Bygg utför vi själva, men resten som installationer, rör och ventilation är priser jag behöver samla in från underentreprenörer. Mitt jobb är att hitta en bra kostnad så att vi förhoppningsvis får in uppdraget.